wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Mi a különbség a nagynyomású mosó és a woma között?

Duguláselhárító cégünk Budapesten végez Womás csatornatisztítást gyorsszolgálat rendszerben.

A womás duguláselhárítás az egyik leginkább hatékony csatornatisztítási mód, ha hozzáértő személy végzi. Laikusként azonban súlyos károkat is lehet vele okozni, ezért minden esetben csak akkor ajánlatos a felhasználása, ha pontosan tisztában vagyunk a teendőkkel. Ebben a cikkben azt ismerhetjük meg, hogy mi az a woma, hogyan működik, milyen fajtái vannak, és honnan tudhatjuk, hogy ezt az eszközt használó szakembert kell hívnunk a duguláshoz.

Mi az a woma?

woma A WOMA GmBH egy német cég, mely 1962-ben feltalálta a módszert, mely nagy nyomású víz segítségével működtetett csatornatisztító berendezéseket. Azóta is az egyik legmegbízhatóbb márkanév a piacon, és tisztítófejeket és rendszereket kínál mindenféle méretben.

Magyarországon a WOMA cég neve köznevesedett, és a nagynyomású vízzel működtetett csatornatisztító gépeket értjük alatta. Sok esetben egyáltalán nincs köze a womának az eredeti céghez, sőt, gyakran a duguláselhárítással foglalkozó szakemberek a tapasztalatukra támaszkodva építették meg saját womás gépeiket.

A womázás alatt azt a folyamatot értjük, amikor egy nagynyomású vízzel működő eszközzel szünteti meg a szakember a dugulást. A woma fejéhez csatlakozik a cső, mely odaszállítja a vizet. Természetesen az akár 150-300 baros víznyomáshoz nem elegendő a vízhálózat, hanem nagy teljesítményű benzines vagy dízeles szivattyú állítja elő.

A duguláselhárító cégek járműre szerelt womával szállnak ki a komoly dugulásokhoz, és a náluk lévő tartályban található vizet és a hozzáépített szivattyút használják fel az eszköz működtetéséhez.

Milyen woma fejek léteznek?

woma fej A nagynyomású cső végére szerelt fej cserélhető, így a womás duguláselhárítás során mindig azt lehet használni, ami a legjobban megfelel az elvégzendő feladatnak. Nagyon sokféle fej létezik, ráadásul a szakemberek gyakran a saját maguk által kifejlesztett berendezést is használják. Ettől függetlenül, a működésük alapján a következő woma fejekkel találkozni:

Csatornamosó fej: Ez a woma fej a rákötött cső irányában nyomja ki a betáplált vizet, amivel előre haladva mindent tisztára mos maga mögött. A szakember a víznyomás beállításával és a cső engedésével szabályozni tudja a mozgás sebességét, ezért a víz nem csak a szennyeződéseket mossa el, hanem a törmeléket és más tárgyakat is. Nem csak a csövekben használható, hanem akár a nyitott csatornák megtisztítására is kiváló.

Áthatoló fej: Ennek a woma fejnek az elején is található egy rész, ezért erős vízsugarat lő ki önmaga előtt haladva. A vízsugár képes áttörni a dugulásokat, majd a fej előre menve a hátulján kifolyó vízzel mossa ki a felgyűlt anyagot a rendszerből.

Rugós fej: Ez a megoldás szűkebb szakaszoknál használható, ilyenkor a woma fej elején egy rugó található. Ennek köszönhetően könnyebben el tud fordulni, és nem akad fenn a csatorna falán. Ezen kívül a fej működése megegyezik az alapvető csatornamosó fejével.

Forgó fej: A woma fején a vízcsőre merőleges nyílások találhatók, melyek a működtetés közben körbe forgatják a fejet. Ennek köszönhetően egy gyorsan forgó mosó eszközt kap a szakember, mely a cső belső falát kiválóan megtisztítja. A hátul található vízsugarak felelősek a woma előre haladásáért, és a lemosott és áttört anyag hátrafelé történő kimosásáért.

Láncos fej: Ezt a fejet használják a womás duguláselhárítás során például a gyökérbenövések eltávolítására. A forgó fejre szerelt cserélhető láncok akár 10000-es fordulatszámmal is működhetnek, és levágják a csatornába nőtt gyökér darabokat. A fej hátsó fúvókái pedig kimossák az akadályt a csatornába.

Speciális fejek: A fentieken kívül sokféle speciális woma fej is létezik, melyeket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy még több fúvókával rendelkezzenek vagy még jobban felerősítsék a kiáramló víz erejét. Ezeket különösen komoly dugulások vagy ipari felhasználás során vetik be.

Mi a különbség a nagynyomású mosó és a woma között?

woma Több cég, például a Karcher vagy a Sterimo is ismert a nagynyomású mosógépeiről, melyek egy slagnál sokkal erősebb vízsugarat képesek előállítani. Ezek az eszközök nagyon jól jönnek autómosásra, a ház körüli beton letisztítására vagy akár kisebb átfolyók átmosására, bár nem ajánlott ezeket a törékeny szórófejeket torlaszokba erőltetni.

A nagynyomású mosók azonban alapvetően különböznek a womáktól, hiszen ez utóbbiakkal összehasonlítva sokkal kevesebb vizet használnak fel, így, ha át is törik a dugulást, azt nagyon lassan teszik. Ráadásul a hatótávuk korlátozott, mert nem a víznyomás hajtja előre őket, és csupán fél-egy méter hosszúak. Woma fej helyett szórófejjel vagy szórópisztollyal rendelkeznek, ezért teljesen esélytelenek a komolyabb dugulások, építési törmelékek vagy gyökérbenövések ellen.
Mennyire hatékony a womás duguláselhárítás?
A woma a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb duguláselhárítási megoldás, rendszerint ezt vetik be, amikor már semmi más nem működik. Nagyon jól méretezhető, a kisebb fejektől kezdve egészen a hatalmas tömegű fejekig mindent megtalálni a repertoárban.

Az ereje miatt a benzines és a dízeles woma berendezések főleg az épületen kívüli duguláselhárítás során vethetők be. Épületen belüli felhasználásuk magánszemélyeknél nem szokásos, illetve léteznek kisebb, elektromos womák, melyek ereje jóval gyengébb. Ezekkel lehet úgy elhárítani a benti dugulásokat, hogy közben ne károsodjanak a csatornarendszer elemei.

A benzines vagy dízeles womák előtt gyakorlatilag nincs akadály, a teljesen feltelt csatornaszakaszokat, homokos, földes akadályokat, gyökérbenövéseket vagy törmelékes szakaszokat is képesek áttörni. Mivel az őket működtető szivattyú ereje változtatható, így a szakember mindig megtalálja azt az ideális nyomást, amelyik szükséges a blokád áttöréséhez.

A nyomás mellett a jelentős mennyiségű vízfelhasználás jelenti a woma sikerét. Egyes gépek akár percenként 30 liter vizet is kilövellenek magukból, ami még a nagyobb akadályokat is képes magával sodorni.
Hogyan működik pontosan a duguláselhárítás woma segítségével?
Amikor a különféle átfolyók, csatornaszakaszok vagy más részek eltömődnek, nincs más igazán jó megoldás, mint a szakember kihívása. Ő a woma segítségével a következőképpen szünteti meg a dugulást:

  1. Megérkezik a helyszínre, ahol felméri a dugulást. Épületen kívül szinte minden esetben a womás duguláselhárítás vagy csatornatisztítás a jó megoldás.
  2. A megfelelő fej kiválasztása után a szakember bevezeti a womát egészen a dugulásig, majd ekkor megnyitja a gép vízcsapját. A víznyomás hatására a fej áttöri a dugulást, az akadályt pedig hátrafelé kimossa maga mögött.
  3. A teljes folyamat addig zajlik, míg az akadály meg nem szűnik, a dugulás eltűnik, a gyökérbenövést a fej levágja stb.
  4. Amennyiben szükséges, a szakember átmossa a rendszert a nagynyomású vizet kifújó mosófejjel, míg az tiszta nem lesz.
  5. Ha a feladat indokolja, a csatorna kamerával is átvizsgálható, pl. sérülések után kutatva vagy más okból kifolyólag.
A woma használatakor nagy mennyiségű víz is kifújásra kerül a fejen keresztül, mely csatorna esetén lefolyik, udvari átfolyóknál és hasonló berendezéseknél pedig rövid időn belül felszárad. A víz nem tartalmaz káros anyagokat, így nem kell tartani attól, hogy problémákat okoz a későbbiekben.
Mikor van szükség a woma felhasználására?
Épületen belül számos más megoldás van, mellyel megszüntethető még a leginkább makacs dugulás is. A szakemberek a nagy teljesítményű womákat nem használják a házon belüli csatornaszakaszokon, kivéve a gyengébb, árammal működtetett változatokat.

társasház Társasházaknál a strangok vagy alapvezeték dugulásakor gyakori a woma használata, de ehhez minden esetben megfelelő tudás és tapasztalat szükséges. Az épületen kívüli csatornarészek, átfolyók, víznyelők stb. tisztításakor viszont a legtöbb esetben a woma a jó módszer, hiszen ezek a berendezések nagyobb átmérőjűek, és nem okoz gondot a kifolyó nagy mennyiségű víz sem.

Általánosságban elmondható, hogy a womás duguláselhárítás mindenféle dugulást és akadályt képes megszüntetni, ha a szakember biztonságosnak ítéli a használatát. Télen akár még a jeges, havas torlaszokat is képes kimozdítani, majd elmosni.

Nem csak lakossági duguláselhárítás során használatos a womázás, hanem éttermeknél, gyáraknál, üzemeknél is bevethető, ha a probléma volumene ezt megkívánja.
Mikor nem használható a woma?
A woma megvásárlása nincs engedélyhez kötve, emiatt akárki beszerezhet ilyen gépet. Azt azonban fontos tudni, hogy épületen belül még a duguláselhárító szakember is csak végső esetben használja, és akkor is a gyengébb, elektromos változatot. Ennek oka az, hogy nagyon sok víz folyhat vissza a womázás közben, ez a lakásban nem szerencsés. Még nagyobb probléma az, hogy a woma erejétől megsérülhet a lakáson belüli csőrendszer, aminek a vége bontással járó helyreállítás lehet. Amíg ez megtörténik, addig ráadásul komoly vízkárok is jelentkezhetnek.

Amennyiben nem vagyunk szakértők, a lakáson belüli womázást még az elektromos gép segítségével is kerüljük, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Az épületen kívüli womázáshoz pedig a legtöbb esetben nem lesz meg a megfelelő felszerelésünk, mert ezek a gépek drágák, és csak akkor térül meg a használatuk, ha vállalkozásként rendszeresen munkát végzünk velük.
Hol érhető el womás duguláselhárítás?
A womás duguláselhárítás gyakorlatilag nincs helyhez kötve, mivel a womás autó vagy hordozható keret a dugulás közelébe vihető. A hozzájuk kötött nagynyomású vízcső pedig elegendő hosszúsággal rendelkezik ahhoz, hogy a duguláselhárítási szakember tapasztalata alapján indított pozícióból elérjen a problémás területig.

A szolgáltatás igénybe vételekor érdemes telefonon részletesen elmondani, hogy miről van szó, amit a szakember a kérdéseinek feltevésével is segíthet. Ennek köszönhetően már ilyenkor megállapítható, hogy jó eséllyel a woma lesz a megoldás a dugulásra.

Mivel nincs két egyforma munka, ezért nehéz pontos árat mondani a womás csatornatisztításra. De a telefonban hallott részletek alapján a duguláselhárító már tud egy hozzávetőleges árat mondani, melyek alapján mi is dönteni tudunk a megbízásról.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »