wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Duguláselhárítás társasházakban: nehézségei és megoldásai


A társasházakban kialakuló dugulás különösen idegesítő probléma, mely főleg az alsó szinten lakókat érinti, és komoly összegekre rúgó károkat is okozhat. Ebből a cikkből megismerhetjük, hogy milyen nehézségeket okozhat a társasház dugulás, hogyan alakulhat ki, és milyen megoldási módjai léteznek.

Hogyan épül fel egy társasház lefolyórendszere?

Társasház A társasházakban önálló lakások vannak, melyek a képződő szennyvizet a társasház közös, függőleges vezetékeibe vezetik bele. Ezek az úgynevezett ejtővezetékek vagy strangok, és a legtöbb esetben kettő külön vezetéket építenek be a társasház kivitelezésekor.

A függőleges vezetékek egy vízszintes csőbe csatlakoznak, ez az alapvezeték, ez továbbítja a társasház összes szennyvizét az utcai csatornába.

Amennyiben valamelyik lakó olyan dolgokat dob a csatornába, melyek nem odavalók, azok a lakásának csövein még átjuthatnak, de az ejtővezetékben vagy az alapvezetékben megakadhatnak. Tipikusan ilyenek például a rongyok vagy pelenkák, melyek a kidobásuk pillanatában még pont átférnek a WC lefolyóján, a strangban vándorolva viszont vizet szívnak fel, megdagadnak, és elakadnak.

A hibás használaton kívül társasház dugulás alakulhat ki akkor is, ha zsúfolt időszakokban, például esténként a lakók egyszerre használják a lefolyókat. Ilyenkor a WC-ből, mosógépből, kádakból, zuhanyzókból és konyhai mosogatókból nagy mennyiségű szennyvíz érkezhet, mely a strangban vagy az alapvezetékben feltorlódhat. A bennük lévő lebegő részecskék pedig blokádot képezhetnek, és máris kész a dugulás.

Miért veszélyes a társasház dugulás?

Társasház A társasházakban képződő dugulás azért veszélyes, mert az alapvezeték a legalsó lakások alatt húzódik, és akármelyik lakás is a felelős a hiba okozásáért, a csőben a blokád a földszinten képződik. Az ott lakók azt fogják észre venni, hogy az alapvezeték elzáródása miatt az visszafelé elkezd feltöltődni szennyvízzel, és a földszinti lakások lefolyóin önt ki.

Ezekben a lakásokban megemelkedhet a WC vízszintje, majd ki is önthet, ahogy a fürdőszobai és konyhai lefolyók is. Ez nem csak gusztustalan, de károkat is okoz az ott élőknek.

A strangok dugulásakor is mindig azok vannak veszélyben, akik az alsó szinteken élnek, mivel jóval azelőtt duguláselhárító szakembert fognak hívni, mielőtt a szennyvíz visszaérne a legfelső lakókig.

A társasház dugulás észlelésekor mindig a közös képviselőt kell értesíteni, aki sürgősen intézkedik a hiba elhárításáról. Ezzel párhuzamosan pedig meg kell kérni a ház lakóit, hogy senki se használja a lefolyókat, mivel azok tartalma megjelenhet az alacsonyabb emeleti lakásoknál.

Mivel ilyenkor sem a WC-t, sem a kádat, zuhanyzót, illetve mosogatót és mosógépet sem szabad használni, ez feszültségekhez vezethet. A fentebb élők nehezebben viselik a korlátozásokat még arra a pár órára is, míg a szakember végez, mivel nem ők szenvedik el a dugulás kárait.

Milyen jelei vannak a társasházban kialakult dugulásnak?

Társasház A társasház közös vezetékeiben kialakuló dugulásnak többféle jele is lehet. Az egyik az, ha a lefolyóknál akkor is bugyogást hallunk, amikor nem használjuk őket. Ilyenkor már gyanakodni lehet arra, hogy a strangok vagy az alapvezeték áteresztő képessége csökkent, és hamarosan kialakulhat a teljes elzáródásuk.

Ennél jóval határozottabb tünetekkel jár az, amikor a blokád létre is jön. Ilyenkor a földszinti lakásokban feljöhet a szennyvíz a WC-ben, a padlóösszefolyóban, a mosogatóban vagy a zuhanyzóban, illetve fürdőkádban. Ez néha olyan mértékű, hogy a dugulás megszüntetése után fertőtlenítésre és szagtalanításra is szükség van.Mi a teendő, ha már kialakult a dugulás?

A társasház dugulás esetén jellemzően semmit sem tehetünk az otthoni módszerekkel, mivel a közös csövek sokkal nagyobb átmérővel rendelkeznek, mint a lakásokban megszokottak. Ezekhez speciális gépek és szaktudás szükséges, így duguláselhárítót kell hívni.

Amíg megérkezik, addig el kell zárni a vízfőcsapot, melyet az épület közös képviselője vagy gondnoka tud megtenni. Egyben értesíteni is kell a lakókat, hogy a társasház dugulás miatt várhatóan pár órán át nem lesz víz az épületben. Ha ez a lépés kimarad, akkor a problémáról nem tudó lakók vagy az azt ignorálók továbbra is szennyvizet ereszthetnek a rendszerbe, mely az alsó lakásokban okozhat vészhelyzetet.

Általában a közös képviselő hív duguláselhárítási szakembert, de semmi akadálya annak, hogy ezt mi tegyük meg. A lényeg, hogy egy hozzáértő személy minél előbb értesítve legyen, ilyenkor minden szaki megérti a helyzet súlyosságát, és rövid időn belül a helyszínen terem.

Amint a szakember megérkezik a gépeivel, általában a dugulásban legjobban érintett lakásokból visszafelé haladva keresi és találja meg a blokád helyét. Ezt a megfelelő eszközökkel és módszerekkel megszünteti, és átmossa a rendszert.

Amennyiben szükséges, el tudja végezni a szennyvíz kiöntésében érintett lakások tisztítását és fertőtlenítését, vagy tud javasolni megfelelő vállalkozást a feladatra. Miután a probléma megoldódott, a vízcsapot újra ki lehet nyitni, és a lakókat értesíteni kell arról, hogy lehet használni a lefolyókat.

Bár nem szigorúan véve duguláselhárítási feladat, nagyon fontos, hogy a lehető legrészletesebben dokumentáljuk az esetleges károkat. Amennyiben valóban társasház dugulás történt, ez esetben a közös költségből fizeti a ház az elhárítást, és a választott biztosító intézi majd a kártérítést. Neki azonban pontosan meg kell mutatni, hogy milyen károk érték az érintett lakásokat, amihez elengedhetetlen a pontos dokumentáció, képek, videók készítése.

Egyes biztosítók helyszíni kárfelmérést is előírhatnak, így a közös képviselővel minden esetben egyeztetni kell, hogy a biztosítási kötvény mit ír elő a dugulást követő károk helyreállításáról, rögzítéséről.

Hogyan előzhető meg a társasház dugulás?

A társasházakban kialakuló dugulások sokrétűsége miatt sajnos nem minden esetben lehet 100%-ban megelőzni a dugulásokat. Azokban a régebbi épületekben, ahol a strangokat és alapvezetékeket nem a mai terhelésre méretezték, rendszeresen visszatérő probléma lehet az akadályok kialakulása.

Szintén hasonló lehet a helyzet az olyan épületeknél, ahol a csőátmérőket, lejtéseket nem jól használták fel. Ezeknél a lezúduló szennyvíz torlódik, üledék rakódik le, mely kiszáradva szűkíti a csőátmérőt. Ez még jobban fokozza a torlódás kialakulását, ami egy egyre gyorsuló ütemben a meghibásodáshoz vezethet.

A strangok és alapvezeték rendszeres karbantartása segíthet abban, hogy a társasház dugulás ne következzen be. Emellett nagy a lakók felelőssége is, az együtt lakó embereknek meg kell érteniük, hogy a csatornába nem való tárgyakat nem szabad lehúzni a WC-n, illetve nem lehet a lefolyóba önteni. Ha mindenki rendeltetésszerűen használja a lefolyókat, akkor sokkal kevesebbet kell költeni a közös vagyonból a meghibásodások elhárítására.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »