wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

A duguláselhárító szakember bemutatja a dugulások fajtáit és megoldásait


A mindennapi élet rohanásában talán észre sem vesszük, hogy milyen sokféle lefolyóval találkozhatunk a lakásban vagy a ház körül. Emiatt akár kevesebb gondot fordíthatunk a karban tartásukra, ami dugulásokhoz vezethet.

Ebben a cikkben egy duguláselhárító szakember által összeállított listát ismerhetünk meg, mely részletesen bemutatja a különféle dugulások fajtáit, azok kialakulásának módját, majd a megszüntetési lehetőségeket. Ezt a jó hosszú bejegyzést végig olvasva megismerhetjük, hogy mikor próbálkozhatunk otthoni módszerekkel, és mely esetekben kell inkább szakembert hívni.

1. Mosogató duguláselhárítás

Mosogató duguláselhárítá A mosogató az egyik legtöbbet használt dolog egy átlagos háztartásban, és mivel egyik fő feladata a zsíros, ételmaradékkal teli edények és evőeszközök megtisztítása, ezért könnyen eldugulhat. A fő problémát itt kifejezetten a zsiradékok okozzák, melyek a forró mosogatóvíz tetején még megolvadt állapotban lebegnek, a csatornarendszerben lehűlve azonban lerakódhatnak.

A mosogató nem megfelelő használata tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hiszen gyakran olyan nem oda való dolgokat is beleöntünk, mint a megmaradt étel, a sütéshez használt olaj vagy zsír, illetve a kávézacc vagy a megpucolt zöldségek héja.

Mit lehet tenni a mosogató dugulása esetén?

Érdemes már előre beszerezni egy mosogató pumpát, ez WC pumpa néven is ismert. Bár egyetlen eszköz elég lenne az egész lakásban, ajánlott egyet a konyhai dugulásokra, egyet pedig a WC-vel kapcsolatos problémákra fenntartani, hiszen így higiénikus.

A mosogató pumpa egy gumiból vagy szilikonból készült félgömb, amit a lefolyóra tapasztva vákuumot képezhetünk, hogy kimozdítsa a dugulást. Ehhez kétmedencés mosogatónál a második lefolyót egy vizes ronggyal tömjük be, ahogy a túlfolyót is. A problémás medencét eresszük tele forró vízzel, majd a pumpa száját helyezzük a lefolyó nyílására.

Határozott mozdulattal pumpáljunk párat, majd erőteljes, felfelé rántással vegyük el a pumpát a lefolyóról. Ha sikerült a blokád elmozdítása, a lezúduló forró víz elmossa az akadály maradékát. Amennyiben nem sikerült, többször próbálkozhatunk.

A pumpálás hatására a mosogató szifonja széteshet, ezért ajánlott egy vödröt már bekészíteni alája. A következő lépés amúgy is a szifon szétszerelése lesz, melyben az ételmaradékok felgyűlhetnek, és akadályt képezhetnek.

Ha a szifon kitisztítása után sem szűnt meg az akadály, akkor azt visszaszerelve próbálkozhatunk házi megoldásokkal vagy bolti lefolyótisztító szerekkel. Amennyiben ezek sem segítenek, mindenképpen duguláselhárítási szakembert kell hívni, aki megfelelő gépekkel rendelkezik az akadály feloldásához.

2. WC duguláselhárítás

wc duguláselhárítás A WC dugulása az elsőszámú probléma, amely miatt szakember segítségére lehet szükségünk. Míg a legtöbb lefolyónál sok lehetőségünk nyílik az akadályok megszüntetésére, a toalett esetében eléggé korlátozottak a felhasználható módszerek.

A WC eldugulása bekövetkezhet nem megfelelő használat, vagy a karbantartás hiánya miatt is. Az évek során a kialakuló vízkő vagy a leülepedő anyagok szép lassan eltömíthetik a csöveket, a folyadék áramlása lelassul, mely tovább gyorsítja a meghibásodás bekövetkeztét.

A modern tartályos vécék emellett gyakran víztakarékosak, így arra képesek, hogy a dolgokat lemossák a lefolyóba, a csöveken azonban már nem biztos, hogy végig is halad minden. Szintén ez alakulhat ki, ha túl sok WC papírt használunk, vagy az nem megfelelő minőségű, az apró részecskék pedig egy idő után blokáddá állnak össze.

A nem megfelelő használatba tartozik a kisállatok almának, esetlegesen az ételmaradékoknak a WC csészébe öntése, hiszen ezek már egyetlen alkalommal is eltömíthetik a csöveket.

Mit lehet tenni a WC dugulása esetén?

A WC dugulásakor nagyon jól jön a WC pumpa, ahol hasonlóan kell eljárni, mint a mosogató esetében. A toalett lefolyójához helyezve pumpáló mozdulatokat kell végezni, majd felfelé mozdítani a pumpát.

Nagyon fontos, hogy minden esetben ellenőrizzük vagy kiderítsük, mi okozhatja a dugulást. Az egyik leggyakoribb ok, hogy a csészére függesztett WC illatosító leesik, és beakad a csövekbe. Ételmaradékok esetén csontok vagy nagyobb húsdarabok állhatnak a lefolyó víz útjába. Ezekkel vigyázni kell, mert a pumpálással átnyomhatjuk őket a lefolyórendszer olyan részébe, ahonnan esetlegesen már csak bontással varázsolhatók elő. Ilyen akadályoknál inkább mindig jobb szakembert hívni azonnal.

Léteznek WC-ben használható lefolyótisztító szerek, ezek azonban a műanyag WC illatosítót biztosan nem tudják feloldani, és másféle dugulásnál is csak korlátozott hatásfokkal működnek. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban vagy makacs dugulásról van szó, akkor hozzáértő segítségre lesz szükség.

A duguláselhárítási szakember vákuum pumpája erősebb, mint egy átlagos WC pumpa, a különféle csőgörényekkel pedig megpróbálhatja áttörni a dugulást. Végső esetben arra is képes, hogy kamerát vezessen le, és felderítse, pontosan milyen tárgy okozza a problémát, és azt hogyan lehet eltávolítani.

3. Padlóösszefolyó duguláselhárítás

Padlóösszefolyó A padlóösszefolyó egy nagyon hasznos eszköz, hiszen alkalmat ad a csőtörések vagy gép meghibásodások során, hogy a kifolyó víz eltávozzon a helyiségből. Hiányában komoly vízkárokat szenvedhetünk, ráadásul egyes dugulások elhárítása is nehezebb lehet, hiszen ilyenkor a padlóösszefolyón keresztül halad visszafelé a hálózatban a szakember.

A padlóösszefolyóval kapcsolatban kétféle probléma szokott felmerülni, az egyik, hogy bűz tör fel belőle, a másik a dugulása. A büdös padlóösszefolyó oka lehet a kiszáradt szifon, konstrukciós hiba és számos más dolog, aminek felderítéséhez szakemberre is szükség van.

A dugulás ennél gyakrabban szokott jelentkezni, főleg akkor, ha több használati eszköz van bekötve ebbe a lefolyóba. A zuhanytálca vagy a kád irányából haj- és szőrszálak, a mosógépből mosószermaradványok, bolyhok és hajszálak, a kézmosóból pedig szappanmaradványok érkezhetnek. Ezek együtt képesek arra, hogy lerakódjanak a csövek falára, és dugulást okozzanak.

A nem megfelelő használat is gondokat okozhat, hiszen sokan a padlóösszefolyóba öntik a felmosóvizet, amiben nagyobb szennyeződések akadályokat képezhetnek.

Mit lehet tenni a padlóösszefolyó dugulása esetén?

A padlóösszefolyó esetében a legjobb megoldás a megelőzés, néhány hetente a rácsot leemelve, gumikesztyűben tudjuk kiszedni a benne felgyűlt hajszálakat és más akadályképző elemeket. Ha ezt elfelejtjük, akkor létrejöhet a dugulás, amit szintén hasonló módon próbálhatunk feloldani. Amennyiben nem sikerül, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni.

4. Zuhanytálca duguláselhárítás

Zuhanytálca A zuhanytálca egy olyan eszköz, mely szintén intenzív igénybe vételnek van kitéve, főleg, ha többen is laknak a lakásban. Normál használat mellett is hajlamos meghibásodni, mivel a zuhanyzás közben bele kerülő haj- és szőrszálak, illetve a bőr felsőbb rétegeinek hámsejtjei egy idő után összeállhatnak.

Dugulást okozhatnak még a napjainkban használatos tusfürdők, samponok és testápolók is, hiszen ezek megtapadhatnak a csövek falán, és az átmérőt csökkentve lelassul a víz áramlása. Ennek hatására még több akadály képződik, míg a zuhanytálca nem folyik le vagy már csak nagyon hosszú idő alatt ürül ki, és sokszor benne állunk a vízben.

Ennél a lefolyótípusnál is előfordulhat a nem rendeltetésszerű használat, például sáros cipők, állatok használati tárgyai vagy hasonló dolgok leöblítése, melyek dugulást okozhatnak.

Mit lehet tenni a zuhanytálca dugulása esetén?

A zuhanytálcával laikusként nem sok mindent tudunk tenni, próbálkozhatunk a boltban vásárolható lefolyótisztítók felhasználásával, hátha megoldják a problémát. Ha nem, akkor jó eséllyel duguláselhárító szakembert kell hívnunk, aki speciális tudással és gépekkel is rendelkezik.

Az interneten található videók sok esetben javasolják a zuhanytálca lefolyójának szétszerelését, de ezt csak akkor tegyük meg, ha valóban értünk is hozzá. Ennek hiányában a szifon széteshet, amit később már csak a szerelő, jellemzően a tálca megbontásával tud orvosolni. Ráadásul, ha nem jól szereljük össze, akkor szivároghat, és mire észrevesszük, már beázást vagy még nagyobb problémákat okozhat.

5. Kád duguláselhárítás

kád Mivel a kád felhasználási módja is nagyon hasonló a zuhanytálcához, ezért alapvetően ugyanazokra a problémákra lehet számítani az esetében. A rendeltetésszerű használat során nagyon sok haj- és szőrszál kerülhet be, ráadásul ez esetben is lerakódásokat okozhatnak a tusfürdők, samponok és testápoló szerek. A helyzetet tovább bonyolíthatja, ha a mosógép leeresztő csöve is a kádba ürül, vagy nagytakarításkor nagyon sok koszt, zsíros szennyeződést, sarat stb. mosunk le a lefolyóba.

Mit lehet tenni a kád dugulása esetén?

Ez esetben is a legjobb megoldás a megelőzés, a boltban kapható tisztítószerekkel elkerülhető a lefolyóba kerülő hajszálakból és kozmetikumokból kialakuló dugulás. Ha pedig a víz már lassabban folyik le, akkor sürgősen el kell végezni a karbantartást, mert egyre gyorsuló ütemben fognak elzáródni a csövek.

A kád esetében sem tanácsos szétszerelni a lefolyót, mivel ilyenkor is leeshet a szifon, amit utána gyakran már csak bontással lehet összeszerelni. A modern kádak esetében az is gondot okozhat a kivételükkor, hogy megrepedhetnek, így egy otthoni duguláselhárítási kísérlet következménye kádcsere is lehet.

Amennyiben nem vagyunk biztosan magunkban, akkor hívjunk duguláselhárítási szakembert, aki megfelelő technológiával tudja újra átjárhatóvá tenni a lefolyót.

6. Mosdó duguláselhárítás

mosdó Viszonyleg gyakori a mosdó dugulása, mivel a folyékony szappanok, fogkrémet, a borotválkozás maradékai, illetve a hajszálak könnyen össze tudnak állni a kisebb méretű szifonban. Szerencsére az esetek többségében a képződött blokád megszüntetése is könnyebb, ez alól kivétel, ha nem rendeltetésszerű használat miatt alakult ki a probléma.

Ez utóbbiak közé tartoznak a különféle aprószemű anyagok, mint például a kreatív hobbihoz, gyermek játékához használt homok, gipsz, gyurma, festék vagy hasonló anyagmaradványok belemosása a lefolyóba. De dugulást okozhat a kisállatok felszerelésének elmosogatása vagy a takarításkor képződött koszos víz kiöntése is.

Mit lehet tenni a mosdó dugulása esetén?

Amennyiben a mosdóba olyan anyagot öntöttünk, mely nem oda való, akkor jó eséllyel a szifont tömte el, és ha szerencsénk van, akkor az akadály ennek szétszerelésével megoldható. Ilyenkor elég egy vödröt a mosdó alá tenni, majd széttekerni a szifont, és kimosni a leülepedett anyagokat.

Ha a blokád már bejutott a fali lefolyórészbe, akkor óvatosan egy slaggal vagy a rózsától megszabadított zuhanycsővel még megpróbálkozhatunk. Ennek veszélye lehet a falban futó csővezeték sérülése, ami sokkal komolyabb gondot okozhat, így érdemes szakemberre bízni az ilyen típusú megoldásokat.

Ha a dugulás rendeltetésszerű használat mellett következett be, akkor a mindennapi anyagokból összeálló blokádot rendszerint jól oldják a boltban kapható duguláselhárító szerek. Amennyiben ezek sem szüntetik meg a problémát, akkor duguláselhárítási szakemberre lesz szükség.

7. Csatorna duguláselhárítás

Csatorna A csatorna dugulása sokféle ok miatt bekövetkezhet, ide érve a lakáson belüli, illetve kívüli szakaszokat is. A fentebb felsorolt eseteken kívül előfordulhat, hogy a régebbi épületekben a csövek anyaga kezdett el apró részekre töredezni, és ezek akadnak el valahol a rendszerben.

Újabb csatornáknál a nem megfelelő kivitelezés, a kötelező lejtések, a könyökök beépítésének szakszerűtlensége és hasonló okok okozhatnak visszatérő problémákat. Akármelyik eset is áll fenn, érdemes szakember segítségével kivizsgáltatni a csatorna állapotát. A kamerás vizsgálattal felismerhetők a tönkre ment vagy a rosszul kiépített szakaszok, melyeket cserével lehet orvosolni.

A felmérés és a csere is költséget jelent, de még mindig olcsóbban kijövünk, mint pár havonta duguláselhárítót hívni vagy viselni egy nagyobb csőtörés következményeit.

8. Nyomvonal meghatározás

Bár a nyomvonal meghatározása nem a dugulások közé tartozik, de mindenképpen szót kell ejteni róla egy ennyire részletes útmutatóban. A duguláselhárítási szakemberek rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel, ezért bátran fordulhatunk hozzájuk az ilyen feladatok során is.

A nyomvonal meghatározás során a szakember többféle módon dolgozhat. Akármelyiket is választja, egyaránt be tudja azonosítani a műanyagból, fémből, betonból vagy más anyagból készült hálózat nyomvonalát, illetve az ezekben keletkezett sérüléseket, szivárgásokat.

A szolgáltatás hasznos, ha valahol sérülésre gyanakszunk a csatornarendszerben, de akkor is jól jön, amikor nem tudjuk pontosan, hol húzódnak a csövek, és építkezni, ásni vagy a felületet terhelni szeretnénk. Nem csak a csöveket lehet a gépekkel észlelni, de az aknákat, csatornafedeleket és más műtárgyakat is.

A szakemberek felkérhetők más típusú hálózatrendszerek felderítésére is, például a falban futó vízvezetékek vagy áramkábelek nyomon követésére is. Ezzel elkerülhető, hogy belefúrjunk egy csőbe vagy kábelbe, és eláztassuk a házat vagy rövidzárlatot okozzunk.

9. Zsírfogó tisztítása

zsírfogó Magánszemélyek számára ritkábban igénybe vett szolgáltatás a zsírfogó tisztítása, illetve az ebben kialakult dugulás megszüntetése. Ez az okos szerkezet arra szolgál, hogy a szennyvízben lebegő zsiradékcseppeket ülepítse, szűrje, és azok ne jussanak tovább a rendszerbe.

Magáncélú felhasználása akkor jellemző, ha sokan laknak az épületben, míg üzemi konyhák, éttermek és hasonló helyek esetében törvény írja elő a beépítését.

A zsírfogót rendszeresen tisztítani, üríteni kell, ehhez mindenképpen szakember igénybe vétele szükséges. Az eszköz hibáit pedig mindenképpen duguláselhárítási szakértővel kell megoldani.10. Piszoár duguláselhárítása

Piszoár A lista végére került a piszoár duguláselhárítása, mert ez is egy ritkábban használt eszköz az otthonokban, viszont annál gyakrabban fordul el az irodaházakban, plázákban vagy bármilyen munkahelyen.

A piszoár egy rendszeresen elduguló lefolyót rejt maga mögött, ahol a meghibásodás még rendeltetésszerű használat miatt is bekövetkezhet. A vizeletben található ásványi anyagok kikristályosodva megülnek a piszoár szifonjában vagy a falban található csövekben, és masszív, kőszerű képződményt építenek fel. Ez az úgynevezett húgykő, aminek kialakulását tovább segíti, hogy a modern piszoárok már alig használnak vizet az öblítéshez.

A húgykő kialakulásának elkerülése vagy legalább is, lassítása úgy oldható meg, ha naponta egy-két vödör vizet zúdítunk a piszoárba, mely segít lemosni a falban lévő csövek belsejét. Alternatívaként sósavval szoktak húgykő- és vízkő mentesíteni, de ennél ügyelni kell a biztonságos munkavégzés szabályaira, a megfelelő védőeszközök, szellőztetés stb. használatával.

A piszoár dugulását okozhatják még a beledobott apróbb tárgyak, ezek főleg munkahelyeken, plázákban vagy hasonló helyeken jelentősek. Ide tartoznak a rágógumik, cigicsikkek, papír zsebkendők és számos más dolog. Ezek ellen apróbb szemű műanyag ráccsal lehet védekezni, mely nem engedi tovább a felesleges tárgyakat a lefolyóba.

A piszoár duguláselhárítása esetén a szerelő lebontja az egész eszközt a falról, és kitisztítja a szifont és a csőrendszert. Húgykő esetén előfordulhat, hogy egyszerűbb a teljes szifoncsere, a falban húzódó csövek átjárhatóvá tételéhez viszont gépek kellenek. A munkát nehezíti, hogy a húgykőnek nem csatornaszaga, hanem nagyon erőteljes vizeletszaga van, ami nagyon felkavarja a gyomrot. Ezért még a szakemberek számára is nehézséget okoz a feladat, mivel el kel viselniük ezt a rendkívül irritáló szagot.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »