wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Hogyan használható a WC pumpa?


Bár elsőre nem úgy tűnik, a háztartás egyik leghasznosabb eszköze a WC pumpa vagy más néven, a mosogató pumpa. A felhasználásával kiválóan megoldhatók a különféle konyhai és fürdőszobai dugulások anélkül, hogy szakembert kellene hívnunk.

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan használható a WC pumpa, és melyek azok az esetek, amikor érdemes szakértői segítséghez fordulnunk.

Hogyan képződik dugulás a fürdőszobában és a konyhában?

Wc pumpa A különféle lefolyók hatalmas igénybe vételnek vannak kitéve a lakásban, és ezért egy idő után óhatatlanul is elkezdenek eldugulni. Ezt sokszor a megfelelő karbantartás segítségével megelőzhetjük, de amikor többet használjuk a berendezéseket vagy kis ideig elfeledkezünk erről, máris meghibásodással szembesülhetünk.

A konyhai lefolyóba a mosogatóvízzel nagyon sok zsiradék és ételmaradék kerül, melyek hajlamosak megülni a csövek falán. Még rosszabb a helyzet, ha a sütéshez használt olajat vagy a kávézaccot is belemossuk. A sokféle szennyeződés nem csak lerakódik, hanem csökkenti a csövek átmérőjét is, az emiatt lelassuló vízből pedig még több anyag tapad meg.

A fürdőszobában nem az ételmaradékok okozzák a fő veszélyforrást, hanem a haj- és szőrszálak, illetve a samponok, tusfürdők és más kozmetikumok. Ezek is könnyen összegyűlnek a lefolyókban, és dugulást okoznak.

A WC-ben pedig a beleöntött felmosóvíz, a használata során lehúzott végtermék, de akár a toalettpapír is megtapadhat. A nem megfelelő öblítési technológia is gondot okozhat, ha túl kevés vízzel húzzuk le a WC-t, akkor egy idő után a csőben lévő anyagok blokádot képeznek.

Hogyan működik a WC pumpa?

Wc pumpa Amikor a fenti esetekkel találkozunk, a WC pumpa igazán jó szolgálatot tesz. Ez a filléres eszköz akkor tudja ellátni a rendeltetését, ha a megfelelő típust szerezzük be belőle. A jó mosogató pumpa ugyanis kissé vastagabb falú gumi vagy szilikon, mely rendelkezik egy kis peremmel. Szimmetrikus kialakítású, tökéletes félgömb. Nincs harmonikaszerűen meghajtogatva és nem is rendelkezik semmilyen divatos fejlesztéssel, a legjobban még mindig az évtizedek óta bevált megoldás működik. Az sem jó, ha a pumpa túl apró, mivel ilyenkor nem tudja lefedni a WC nyílását, de a túl nagy méret sem megfelelő, hiszen ez meg nem fér bele a toalettbe.

Egy klasszikus méretű WC pumpa egyaránt felhasználható a WC, a mosdókagyló, a fürdőkád vagy a konyhai mosogató duguláselhárítására. Természetesen szükség lesz egy masszív nyélre is, ahol megfoghatjuk, és működtethetjük vele a duguláselhárítás folyamatát.

Akárhol is képződött akadály, a WC pumpa fő feladata a vákuum létrehozása. Nem az anyagok kipiszkálására készült, hanem a dugulás elmozdítása a cél. Ehhez a WC kagylónál a pumpát bele kell nyomnunk a lefolyó nyílásába, és határozott mozdulatokkal, ritmikusan pumpálást végezni vele. Ezzel vákuumot képezünk, majd a pumpát egy dinamikus felfelé történő mozdulattal kihúzva, a dugulás megszüntethető. Ezt a folyamatot addig kell ismételni, míg az akadály teljesen el nem hárul.

A mosogató dugulásakor is hasonlóan kell eljárni, olyan forró vízzel kell feltölteni a mosogatót, amelyet még kibírunk. Ez a folyadék fogja a kimozdított akadályt elmosni, és átöblíteni a rendszert. A duguláselhárítás során fontos, hogy egyik kezünkkel vagy egy vizes ronggyal befogjuk a túlfolyót vagy a másik medencét, így a vákuum ténylegesen is kialakulhat.

A másik kezünkkel rá kell szorítani a pumpa fejét a szabadon hagyott lefolyónyílásra, párszor határozottan lenyomni, hogy vákuumot képezzünk, majd egy határozott mozdulattal felfelé mozdítani. Ha a lefolyóban megrekedt akadály elmozdul, a lezúduló víz tovább mossa, ilyenkor csak további forró vizet kell eresztenünk a mosogatóba. Ha a duguláselhárítás sikertelen, akkor többször is meg lehet ismételni a folyamatot.

Mikor nem használható a WC pumpa?

Wc pumpa Fontos tudni, hogy a WC pumpa minden esetben olyan akadályok esetén használható fel, amelyek apró részekből tevődtek össze. Ha azonban a blokádot valamilyen tárgy, például beleesett WC illatosító, tisztítószer kupak vagy az ételmaradék kiöntésekor beleeső csontdarab okozza, akkor csak rontunk a duguláson. Ha az ilyen fix akadályokat kezdjük el pumpálni, azokat átnyomhatjuk a WC csonkon, és a lefolyóban elakadva akár azt is okozhatják, hogy bontásra lesz szükség a megszüntetéséhez. Ez pedig hatalmas költséggel, felfordulással és számos más kellemetlenséggel is fog járni.

Amennyiben nem vagyunk abban biztosak, hogy a WC pumpa segítségével megoldható a dugulás, akkor minden esetben érdemes szakembert segítségét igénybe venni. Inkább fizessük ki egy egyszerűbb duguláselhárítás munkadíját, mintsem komolyabb problémát okozzunk a hozzá nem értésünkkel!

Az interneten számos webshopban árusítanak olyan profinak tűnő duguláselhárító eszközt, melyet azzal reklámoznak, hogy a megvásárlásával akár örökre elfelejthetjük a profi szakemberek számát. Az ilyen eszközök a legtöbb esetben nem tudnak többet, mint a már jól bevált WC pumpa, viszont esetlegesen abba a tévhitbe ringathatnak minket, hogy minden blokádot meg tudnak szüntetni. Azt fontos tudni, hogy ezek a „kínai csodák” szintén nem alkalmasak a fizikai akadályok eltávolítására, de méretük miatt még könnyeben tudják átlökni a megakadt illatosítót olyan helyre, ahonnan már csak bontással varázsolható elő.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »