wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Dugulás a mosogatóban – hogyan alakul ki és hogyan szüntethető meg?


Visszatérő problémát okozhat otthon a mosogató dugulás. Ez a lefolyó ugyanis hatalmas igénybe vételnek van kitéve, és számos dolog okozhatja azt, hogy nem folyik le benne a víz. Ebben a cikkben megismerhetjük azokat a fő okokat, melyek a dugulásához vezethetnek, és tippeket kaphatunk arra, hogyan szüntessük ezt meg otthoni módszerekkel.

8 gyakori ok, ami miatt kialakulhat a mosogató dugulás

A konyhai lefolyó eltömődése nagyon sok dolog miatt kialakulhat, de van 8 olyan ok, amely rendszeresen jelentkezik.

 • 1. Rossz lefolyórendszer:

  konyhai mosogató A konyhai- és másféle lefolyók kialakítását szigorú szabályok írják elő, melyek hosszú idő alatt megismert tapasztalatokra támaszkodnak. Ha nem megfelelő egy szakasz dőlésszöge, akkor a benne folyó víz lelassulhat, és lerakódnak a benne található szilárd részecskék, melyek dugulást okozhatnak.

  Ugyanennyire fontos a megfelelő csőátmérő, a könyökök elhelyezése és típusa, és számos más előírás betartása. Ráadásul a duguláselhárítással foglalkozó szakemberek tapasztalata azt mutatja, hogy ez nem csak a régi épületekre igaz, hanem ma is könnyen bele lehet futni nem szakértő vízvezetékszerelőbe.

  Ha a lefolyórendszer nem megfelelően van kiépítve, az visszatérő dugulásokat és rendkívül sok bosszúságot okozhat.
 • 2. Rossz szifon:

  Hasonlóan idegesítő probléma lehet, ha a mosogató alatt található szifon nem megfelelő, és rossz kialakításával lelassítja a benne áramló víz sebességét, esetleg lehetőséget ad a mosogató dugulás kialakulásának. Ezt a hibát egy szakember könnyen felismeri, és viszonylag könnyen, új szifon beszerelésével orvosolhatja. Ilyenkor a fő megoldandó feladatot az jelenti, hogy a szifon illeszkedjen a mosogatótálcához.
 • 3. Mosogatógép nem megfelelő használata:

  A mosogatógép nagyon megkönnyítheti a mindennapi mosogatást, de a gyártók különféle üzemmódokat készítettek az eltérő szennyezettségi fokú edényekhez. Ennek ellenére sokan állandóan az ECO módot használják, mivel a legtöbbször ez az egyik leggyorsabb program.

  A gyorsaságnak azonban van egy hátulütője is, a mosogatógép ilyenkor sokkal kevesebb vizet használ, az pedig alacsonyabb hőmérsékletű. Ezért a zsíros edényekből lemosott zsírcseppecskék egy idő után lerakódhatnak a gép aljában vagy a csatorna bevezető szakaszában, és dugulást okozhatnak.

  Legalább hetente egyszer, de a gép használatának módjától függően akár többször is érdemes olyan mosási programot lefuttatni, ami magas hőfokon működik. Ezzel elősegíthető, hogy a kifolyó forró víz lemossa a csatorna falát és ne alakuljon ki a mosogató dugulás.
 • 4. Rossz minőségű mosogatótabletta:

  A mosogatógépben használt mosogatótabletta is okozhat lerakódásokat, akadályokat. Ennek több oka is lehet, ide értve a gyenge minőségű tablettát, a túlzott használatát, a nem megfelelő programmal való alkalmazást stb. Mindig érdemes a mosogatógép gyártója által megadott használati utasítás szerint működtetni a gépet, a tablettából pedig jobb minőségűt vásárolni. Alternatívaként elérhetők folyékony mosogatószerek is, ha ennek fogadására a gép alkalmas.
 • 5. Nem megfelelő mosogatótálca:

  A kézi mosogatótálca is okozhatja a problémák megjelenését, ugyanis a túlfolyó nélküli modelleknél a víz nehezebben folyik le. Emiatt lerakódások képződhetnek, melyek miatt még lassabb lesz a víz áramlása, és ez a kör önmagát erősíti. Ha ilyen mosogatótálcánk van, akkor azt csak utólagos szereléssel vagy cserével lehet módosítani. Vagy légbeszívó szelepet szereltetünk bele, vagy lecseréljük a teljes tálcát egy újra.
 • 6. Rossz minőségű mosogatószer:

  A kézi mosogatás során is fontos, hogy milyen mosogatószert használunk. Ennek egyik fő feladata ugyanis, hogy a zsírt apró szemcsékre bontsa, így az már könnyebben eltávolítható az edényekről. Ha ennek nem tesz maradéktalanul eleget, akkor a forró víz lemoshatja a zsiradékot, de az a lefolyóban nagyobb darabokká fog összeállni. Mindig ügyelni kell arra, hogy olyan mosogatószert vegyünk, amely jó minőségű, és nem csak illatos, de el is tudja látni a fő feladatát.
 • 7. Túl sűrű szűrő:

  A mosogatótálca kialakítása lehetővé teszi, hogy a megfelelő mennyiségű víz érkezzen a csatornába egy megadott idő alatt. Ha túl sűrű szűrőt használunk a lefolyó nyílásánál, akkor azzal komolyan lassíthatjuk a folyadék áramlási sebességét, ezért kiválnak belőle a benne lebegő részecskék, és dugulást okozhatnak. Ha megfelelően használjuk a tálcát, akkor nehezen alakul ki a mosogató dugulás még akkor is, ha nincs szűrő a lefolyójánál.
 • 8. Ételmaradék:

  A lista végén található az egyik leggyakoribb ok, amely dugulást okoz, ez pedig az ételmaradék. A mosogató nem arra való, hogy a megmaradt ételt beleöntsük, még akkor sem, ha levesről vagy mártásokról van szó. Ezek ugyanis rendkívüli módon zsírosak, és az áramló víz nem tudja elég gyorsan továbbítani a bennük lebegő részecskéket, ezért lerakodva dugulást okozhatnak.

  Hasonló a helyzet más élelmiszerekkel is, például a rizs, bulgur, tarhonya vagy egyéb, apró szemű dolgok már akár egyetlen alkalommal eltömíthetik a lefolyót. Ha szerencsések vagyunk, akkor elég a szifont kitisztítani, amely biztosan tele lesz velük, ha nem, akkor komolyabb mosogató dugulás lesz a végeredmény.

  Vannak olyan élelmiszerek is, melyek bele tudnak kötni a csatornahálózatba, ha ilyet öntünk le a mosogató lefolyójába, akkor annak az is lehet a vége, hogy duguláselhárító szakembert kell hívnunk.

  A mosogatás előtt az edényeket, tányérokat egyesével ki kell üríteni, egy villa vagy kanál segítségével az ételmaradékot a kukába kell dobni. Ezután a megfelelő mosogatószerrel, forró vízzel már meg tudjuk tisztítani a koszos edényeket. Mosogatógép esetén ugyanez az eljárás, csak ott még a különféle szűrőket is ki kell pucoltatni, ha rendszeresen ételmaradékkal teli edényeket teszünk bele.

Mi a teendő mosogató dugulás esetén?

konyhai mosogató Ha a mosogató dugulás már bekövetkezett, akkor nincs más megoldás, mint végig venni az otthoni módszereket a megoldására. A szifon szétszerelésén kívül a legegyszerűbb a mosogató pumpa használata, mivel ez az általa keltett vákuummal ki tudja mozdítani az elakadt blokádot.

Ilyenkor be kell fogni a mosogató túlfolyóját és/vagy a második tálca lefolyóját, hogy a képződő vákuum erős legyen. Ezután meleg vizet kell engedni a problémás tálcába, a mosogató pumpát pedig a lefolyó nyílására helyezni. Néhány pumpálással után egy határozott mozdulattal rántsuk felfelé a pumpát, hogy az melegvíz le tudja mosni a kimozdított dugulást.

Ha elsőre nem sikerül, többször is próbálkozhatunk. Amikor a mosogató dugulás már túl makacs, akkor jöhetnek a boltban beszerezhető duguláselhárítási szerek, melyek a szerves anyagokat roncsolva jutnak át a torlaszon. Ezeknél fontos, hogy mindig a használati utasításuknak megfelelően járjunk el, az előírt védőeszközök viselésével, mivel súlyosan maró anyagnak számítanak.

Végül pedig, ha annyira sikerült eldugítani a lefolyót, hogy már a lefolyótisztító szerek sem használhatók, akkor szükség lesz a szakemberre, aki a saját gépeivel át tudja törni a csatornában képződött akadályt.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »