wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Mi az a csőgörény – hogyan tudjuk használni a duguláselhárítás során?


A csőgörény egy olyan eszköz, melyet otthon is felhasználhatunk a különféle dugulások elhárítására. A hivatalos neve a duguláselhárítási spirál, és többféle méretben és kivitelben létezik.

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogy milyen módon tudjuk felhasználni ezt az eszközt akkor is, ha nem vagyunk vízvezetékszerelők vagy duguláselhárítási szakemberek.

Hogyan néz ki egy csőgörény?

csőgörény A csőgörény a nevét onnan kapta, hogy rendkívül hajlékony, és egy görényhez, vidrához vagy patkányhoz hasonlóan be tud bújni a legszűkebb helyekre is. Amikor egy barkácsboltban vagy háztartási áruházban beszerezzük, a csőgörény össze van tekerve, és néhány madzag vagy vékony drót rögzíti ebben a pozícióban.

Amikor ezeket eltávolítjuk és széttekerjük, egy hosszú, flexibilis fémcsövet kapunk, aminek a belsejében egy fémhuzal van. Az egyik végén rendszerint valamilyen fogantyú, a másik végén kampó vagy spirál található.

Sokféle hosszúság és átmérő létezik ebből az eszközből, a 10 mm-es változattal a 32 mm-nél kisebb csöveknél, a 16 mm-es típussal a 100 mm-nél kisebb csöveknél próbálkozhatunk. Az ennél vastagabb csőgörény általában már nem szükséges a háztartásokban létrejövő dugulásokhoz, de az udvari vízelvezetőnél jó szolgálatot tehet.

Vannak géppel működtetett változatok is, ilyenkor a csőgörény végét fúrógéphez lehet csatlakoztatni, de ezt általában szakemberek használják, mert nagyobb kárt okozhatunk vele a csőrendszerben, így nem érdemes vele próbálkozni.

Hogyan használható a csőgörény?

csőgörény A csőgörény alapvetően az olyan dugulások elhárítására használható laikusként, ahol könnyen hozzá lehet férni a lefolyóhoz. Ilyen például a padlóösszefolyó, a WC lefolyó és hasonlók, ahol a flexibilis cső végét könnyen le tudjuk dugni.

A használatakor nincs más dolgunk, mint a görény végét a lefolyóba illeszteni, és óvatosan elkezdeni befelé nyomni. Mivel a cső flexibilis, így leköveti a csatorna vonalát, ahogy egyre beljebb toljuk. Amikor eléri a dugulást, még mindig óvatosan meg kell mozgatnunk, míg a blokádot áttöri. Ekkor oda-vissza mozgatva elérhető, hogy az akadály megszűnjön, és a feltorlódott víz elmossa a maradékát.

Azt fontos tudni, hogy a csőgörény ledugását nem szabad erőltetni, nehogy megsérüljön a csatornahálózat vagy a cső vége összegubancolódjon önmagával. Ha ezt a hibát mégis megtettük, és a görény elakad, akkor érdemes inkább szakembert hívni, nehogy károsítsuk a csőrendszert.

Szintén nem alkalmas a csőgörény arra, hogy a lefolyóban elakadt tárgyakat piszkáljunk ki vele. Ha ilyen dolgok után küldjük, akkor esetlegesen mélyebbre is lökhetjük a beakadt tárgyat, aminek a vége bontás is lehet.

Amennyiben semmiképpen sem boldogulunk a dugulás megszüntetésével csőgörénnyel sem, akkor gyanakodni kell arra, hogy komolyabb probléma lehet a háttérben, amihez duguláselhárítási szakember szükséges. Nem szabad elfelejteni, hogy ennek az eszköznek elsődlegesen akkor van haszna, ha apró részekből, darabkákból összeálló dugulást próbálunk áttörni vele. Nagyon sokat tud segíteni az egyszerűbb esetekben, de súlyosabb esetekben mindenképpen szakemberre lesz szükségünk!

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »