wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Duguláselhárítás slaggal? Lássuk, hogyan működik!


A közösségi médiában sok helyen felbukkan a kerti slag, mint duguláselhárítási módszer. Bár elsőre nevetségesnek tűnhet az ötlet, ha semmi más nincsen kéznél, akkor akár próbálkozni is lehet vele. Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan próbálható meg a duguláselhárítás slaggal, mi szükséges hozzá, és hogyan kell végrehajtani.

Mi szükséges a locsolócsővel végrehajtott duguláselhárításhoz?

slag Ahogy a neve is mutatja, ez a módszer nagyon egyszerű, a legtöbb esetben csupán egy kerti csap szükséges hozzá. Kertes házaknál a legtöbb kerti csapon található olyan adapter, melyre a locsolócső gyorscsatlakozóval rádugható.

Társasházaknál, panellakásoknál nagyobb gondot okozhat a megoldás. Ha van olyan közös helyiség a közelben, ahol van vízcsap, akkor oda a megfelelő csatlakozóval ráköthető slag. A legtöbb közös képviselő rendelkezik is locsolócsővel, mivel a ház előtti virágoskertet vagy zöldterületet ők szokták öntözni, de a takarításhoz, kukamosáshoz is jól jöhet ez az eszköz.

Érdemes tőlük elkérni a slagot, hogy megpróbálkozzunk a Duguláselhárításával. Ha nincs belátható közelségben ilyen vízvételezési lehetőség, akkor beszerezhető olyan, például a konyhai csapra szerelhető adapter, melynek másik végére locsolócső csatlakoztatható. Ha ilyet látunk valamelyik barkácsáruházban, akkor előre gondolkodva meg lehet venni.

A slagon kívül szükség lehet még egy vagy több rongyra, felmosóvödörre, a szereléshez szerszámokra, esetleg régebbi ruhára, amelyért nem kár, ha összekenjük.

Hogyan működik a duguláselhárítás slaggal?

slag A természetéből adódóan a duguláselhárítás slaggal olyan lefolyótípusoknál működik, ahol hozzáférünk a fali lefolyóhoz. Ilyen tipikusan a konyhai mosogató vagy a fürdőszobai kézmosó.

Első lépésként le kell szerelnünk a szifont, majd ellenőrizni, hogy ez a lépés nem oldotta-e meg a problémát. Ha nem a szifon tömítődött el, akkor a fali lefolyóval kell foglalkoznunk. Ebbe bele kell dugnunk a slag végét, majd egy ronggyal körbe tömíteni a nyílás szabadon lévő részeit. Így biztosak lehetünk abban, hogy a víznyomás által keltett erő nem szökik el a résen, és a dugulás irányába hat majd.

Ezután meg kell kérnünk valakit, hogy lassan nyissa meg a csapot, és ha szükséges, fokozza a nyomást. A meginduló víz ideális esetben arrébb nyomja a képződött dugulást, majd ezután a folyamatosan folyó víz tovább is mossa a lefolyórendszerbe.

A legtöbb esetben azt vehetjük észre, hogy a tömítésre használt rongy nedvessé válik, ez nem probléma, hiszen ilyenkor csupán a víz keresi az útját. A bekészített mosogatóvödröt a fali lefolyó alá készíthetjük, hogy lehetőleg minél kevesebb mocskot csináljunk.

Ha a slagból a víz visszafolyik az irányunkba, és nem akarja elmosni a dugulást, akkor jó eséllyel makacsabb akadállyal szembesülünk, és szükség lesz egy duguláselhárítási szakemberrel.

Amikor nem működik a slagos megoldás!:

Vannak olyan esetek, amikor a duguláselhárítás slaggal megoldás nem működik vagy nem is szabad megpróbálni. Ha az eldugult lefolyóba be van kötve egy másik lefolyó is, akkor ez a módszer a legtöbb esetben nem működik, mivel a vízáram keltette nyomás elszökik a másik irányba. Az is előfordulhat, hogy a slagból érkező víz utat tör magának a bekötött részen, és gejzírként bugyog fel valahol. Ezt mindig végig kell gondolnunk, mivel ilyenkor akár el is áztathatjuk a másik helyiséget.

Ha a lefolyócső nincs fixen a falba építve, hanem gipszkarton vagy más falazat mögött szabadon fut, akkor nem szabad a slaggal próbálkozni. Ilyenkor a keletkező nyomás miatt elmozdulhatnak az illesztések, és a falban létrejövő beázás keletkezhet, amely miatt bontani kell mindent. Emiatt akkor is komoly kár és későbbi szerelési költségek keletkezhetnek a lakásban, ha a duguláselhárítás slaggal elsőre egy vicces dolognak hangzik.
Mire használható még a slag?
slag Ha kertes házban élünk, akkor a duguláselhárítás slaggal módszer az épületen kívül is bevethető. Itt sokkal kisebb esélye van annak, hogy kárt okozunk, ráadásul szabadon folyathatjuk a vizet, mivel nem fog beázni semmi sem.

A slag a viszonylagos flexibilitása miatt felhasználható olyan esetekben, amikor egy vagy több lefolyó eldugul. Ilyen lehet az ereszcsatorna, melyben a belehulló falevelek, állati ürülék vagy a tetőről lemosott kosz okozhat akadályt. Hasonló problémák fordulhatnak elő a földben vezetett átfolyóknál, aknáknál és ezek részeinél, ahol szintén a falevelek, ágak, sár és hasonló anyagok okozhatnak dugulást. Ezeknél a slaggal előre-hátra irányú mozdulattal arra is használható, hogy a blokádot fellazítsuk, majd a víznyomással kisöpörjük a felgyűlt dolgokat.

A duguláselhárítás slaggal nem feltétlenül az első módszer, ami ki kell próbálni az otthon képződő duguláskor, hiszen nagyon jó szolgálatot tehet a mosogató pumpa vagy a csőgörény is. Ezen kívül az olyan házi praktikák, mint az ecet és a sütőpor vagy az ecet és a szódabikarbóna is kevesebb vesződséggel járhat, nem beszélve a boltban kapható, drága csatornatisztító szerekről.

De ha nincs más lehetőség, a slaggal történő duguláselhárítás is kipróbálható, ha pedig nagy a probléma, mindenképpen forduljunk duguláselhárítási szakemberhez!

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »