wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Amikor még van remény, hogy mi magunk oldjuk meg a dugulást: 11 módszer a lefolyótisztításra


A lefolyó dugulása eléggé gyakori probléma a háztartásokban, hiszen minden használati eszköz előbb-utóbb elromlik. Kis gyakorlással azonban magunk is megoldhatjuk a lefolyótisztítás menetét, ezzel nem csak pénzt, de időt spórolhatunk.

Ebből a cikkből 11 olyan módszert ismerhetünk meg, melyek otthon is elvégezhetők, és hatékonyan képesek megszüntetni a leggyakoribb dugulásokat.

1. Forróvíz:

víz forralás Bár nagyon egyszerűnek ötletnek tűnik, a forróvíz egy hatásos megoldás a dugulások megszüntetésére. Ezek ugyanis sokszor különféle zsíros részekből tevődnek össze, melyeket a magas hőmérsékletű folyadék felold, a víz nyomása pedig az egész akadályt elmossa. Érdemes a tűzhelyen melegíteni egy nagyobb lábas vizet, mivel az a csapból engedve rendszerint nem eléggé meleg.

2. Kóla

Kóla Az utóbbi időben nagy karriert futott be az interneten a kóla használata, mint duguláselhárítási eszköz. Meglepő módon egyes esetekben tényleg használható, kisebb dugulások esetén a lefolyótisztítás során elegendő egy üveggel beleönteni a lefolyóba, majd várni. Bár az összes kóla tartalmaz foszforsavat, ilyenkor nem ez a gyenge étkezési sav fejti ki a hatását, hanem a benne található nagy mennyiségű szénsav. A buborékok mozgása áttörheti az akadályt, a folyadék pedig ezután elmossa azt a csövekbe.

3. Szódabikarbóna és ecet

szódabikarbóna Klasszikus házi praktika a szódabikarbóna és az ecet felhasználása, melyek nagyon hevesen reakcióba lépnek egymással. Elég 3-4 kanál szódabikarbónát szórni a lefolyóba, majd ráönteni egy bögre ecetet, azonnal nagy mennyiségű hab képződik. Ez nem csak jól oldja a zsíros lerakódásokat, de a robbanásszerű kiterjedésével azonnal szétnyomja a könnyebben megtapadt blokádokat. Ezután már elég meleg vízzel átmosni a lefolyót.

4. Sütőpor és ecet

Sütőpor és ecet A sütőpor éppen olyan ismert házi praktikának számít, mint a szódabikarbóna, és évtizedek óta segíti a háziasszonyokat a lefolyótisztítás során. Ez gyakorlatilag nátrium-hidrogén-karbonát, melyhez a savas kémhatású ecetet hozzáöntve, a heves reakció megszüntetheti a dugulást. Alkalmazása egyszerű, két tasak sütőport a lefolyóba öntve, ráöntjük az ecetet, majd átmossuk a rendszert melegvízzel.

5. Trisó és forróvíz

Trisó Háztartási boltokban filléres tételnek számít a trisó, amit szintén nagyon régóta használnak az otthonokban. Ebből néhány kanál szükséges a lefolyóba, melyet forró vízzel kell leönteni. A képződő oldat zsíroldó hatású és képes megszüntetni a zsíros akadályokat. Ehhez azonban idő kell, így ez nem egy gyorsan ható megoldás.

6. Lúgkő

Lúgkő A lúgkövet (marónátron, nátrium-hidroxid) nagyanyáink is használták a lefolyótisztítás elvégzésére, azonban fontos tudni, hogy egy erősen maró anyagról van szó. Roncsolja a szöveteket, s pont ezért alkalmas az akadályt képező haj- és szőrcsomók feloldására. Ahogy az a használati utasításában is olvasható, a lúgkővel való munkavégzés során kesztyű és védőkesztyű viselése kötelező, a helyiséget pedig folyamatosan szellőztetni kell.

7. Bórax és forróvíz

bórax A bórax egy teljesen természetes anyag, ezért a lefolyóba öntve nem károsítja a környezetet. Ennek ellenére irritálhatja a szemet és a bőrt, ezért használatához is kesztyű és védőszemüveg kötelező. A lefolyótisztítás során feloldhatja a csőben lévő dugulást, amihez egy fél pohárnyival kell felhasználni belőle, amit óvatosan bele kell önteni a lefolyóba. Ezután mehet rá két pohár forróvíz, majd negyed órát várni kell a hatására. Miután ez eltelt, bő forróvízzel öblítsük át a csöveket.

8. Csőgörény

Csőgörény A csőgörény beszerzése ma már nem jelenthet gondot, hiszen minden barkácsboltban kapható. Ez a flexibilis elemekből felépített cső a végé egy kis kampószerűséggel rendelkezik, ezért könnyen letoltható a lefolyóba. Amint a vége áttöri a dugulást, a víz útja szabaddá válik. Figyelni kell arra, hogy a beszorult tárgyakat mélyebbre lökhetjük vele, ezért csak olyankor szabad használni a lefolyótisztítás során, amikor az akadály apró részekből tevődött össze.

9. Slag vagy zuhanycső

zuhanycső A slag vagy a zuhanycső is igénybe vehető a rendszerben lévő akadály eltüntetésére. A slagot egyszerűen csak toljuk bele a lefolyóba, majd a víz megnyitásával elérhetjük, hogy a nyomás megszüntesse a dugulást. A zuhanycső nagyon jól alkalmazható a zuhanytálcánál vagy kádnál, mivel rendszerint szintén nagyobb nyomású víz jön belőle. Elég lecsavarni a zuhanyrózsát, majd a flexibilis csövet a lefolyóba dugni. Ha túl nagy a rés, akkor kis méretű fürdőszobai törülközőt csavarhatunk a cső köré, mielőtt a lefolyóba tesszük. Ezzel elérhető, hogy minden víznyomás az akadály irányába menjen.

10. Szerelés

Amennyiben van kézügyességünk, a különféle lefolyók egy részét szét is szerelhetjük. Fontos, hogy értsünk hozzá, mert ha szétcsavarjuk a beépített zuhanytálca vagy kád lefolyóját, azt esetlegesen utána már csak bontással lehet helyreállítani. Az olyan szabadon álló lefolyók azonban, mint a konyhai mosogató vagy a fürdőszobai kézmosó, általában hozzáférhető szifonnal rendelkeznek. Ezeket könnyebb szétszedni, így sok esetben megtalálható a dugulás helye.

11. Lúgok vagy savak, granulátumok vagy folyadék

Ha az otthon található anyagok és eszközök nem működnek, akkor még mindig felhasználhatjuk a boltban kapható lefolyótisztító termékeket. Ezekből többféle létezik, mind a lúgos, mind a savas kémhatásúakból.

Közös jellemzőjük, hogy agresszív, az emberi szöveteket roncsoló anyagoknak számítanak, ezért is olyan hatékonyak a haj- és szőrszálakból, ételmaradékokból és más dolgokból összeállító dugulások kezelésében. Szó szerint elbontják azokat, így szüntetve meg a blokádot a csövekben.

Kizárólag személyi védőfelszereléssel és a használati útmutatójuknak megfelelően lehet alkalmazni őket. Nem minden lefolyótisztító alkalmas mindenféle felhasználásra, erre is figyelni kell. A granulátumoknál arra is számítani lehet, hogy önmagukban is beleköthetnek a lefolyóba.

Tilos többféle vegyszer együttes használata, mivel ezek egymással reakcióba lépve mérgező gázokat fejleszthetnek, ami életveszélyes helyzeteket okozhat még szellőzés mellett is.

Amennyiben nem vagyunk biztosak a lefolyótisztítás megfelelő elvégzésében vagy az általunk kipróbált ötletek nem válnak be, mindenképpen érdemes szakértőt hívni. A duguláselhárítással foglalkozó vállalkozások nem csak szaktudással, hanem komoly eszközparkkal is rendelkeznek a gyors és hatékony munkavégzéshez.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »