wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Milyen lefolyótisztító szerek léteznek, és hogyan kell használni őket?


Az otthonunkban található lefolyók a rendszeres használat miatt előbb-utóbb eldugulnak. Különösen igaz ez a konyhai mosogatóra vagy a kádra. Megfelelő karbantartással megelőzhető a teljes dugulás, hiszen amikor már látszik, hogy lassabban folyik le a víz, lefolyótisztító szerek bevetésével elkerülhető a nagyobb baj.

A boltban vásárolható lefolyótisztítók néhány alapvető típusba sorolhatók, és a megfelelő eljárással, jó hatásfokkal működnek az egyszerűbb dugulások esetén. Ebben a cikkben megtudhatjuk, milyen termékekkel találkozhatunk, és hogyan kell megfelelően használni őket.

Milyen lefolyótisztító szerek kaphatók?

lefolyótisztító szerek A lefolyótisztító termékek alapvetően két nagy csoportba sorolhatók, hiszen vagy lúgos vagy savas kémhatásúak.

A lúgos csatornatisztító szereket granulátumként és folyékony állapotban is be lehet szerezni. A granulátumot mindig hígítva kell alkalmazni, különben beleköthetnek a lefolyóba. A folyékony termékekkel könnyebb a helyzet, azokat csak bele kell önteni a lefolyó nyílásába.

Mindkét változat működése hasonló, a képződő sűrű hab oldja a zsíros lerakódásokat, ezáltal segítenek megszüntetni a dugulásokat.

A savas csatornatisztító szerek a legtöbb esetben kénsavat vagy valamilyen hasonlóan erős savat tartalmaznak, melyek roncsolják a szerves anyagokat. Emiatt a masszívabb lerakódásokkal és dugulásokkal is meg tudnak birkózni.

A fémekkel viszont kölcsönhatásba léphetnek, és mérgező gázok keletkezhetnek, emiatt mindig csak olyan csöveknél szabad felhasználni őket, amelyet a használati útmutatójuk megenged.

Mindig fontos a biztonság

Legyen szó lúgos vagy savas kémhatású lefolyótisztító szerekről, a legfontosabb mindig a biztonságos felhasználás. Erre a boltban kapható termékek leírása mindig egyértelmű utasítást ad. Mivel ezek az anyagok az emberi szöveteket is roncsolják, így az előírt személyi védőfelszerelések, mint például a maszk, szemüveg vagy kesztyű használata kötelező.

Szintén gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, hogy a sokszor szúrós szagú vegyszerek ne rekedjenek meg a lakás légterében. Gondoskodni kell arról, hogy a lefolyótisztítók gyermekek, önmagukról gondoskodni képtelen személyek vagy háziállatok elől el legyenek zárva, a szervezetbe jutva pedig azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Arra is figyelni kell, hogy a különféle lefolyótisztító termékeket és más vegyszereket se keverjük egymással, mivel a bennük található anyagok reakcióba léphetnek!

Hogyan használhatók fel a boltban kapható lefolyótisztító szerek?

Az összes nagyobb bolthálózatban, drogériában, barkácsáruházban beszerezhetők a lefolyótisztító szerek. Áruk kedvező, így nem okozhat gondot a megvásárlásuk. Vannak olyan jól ismert szerek a piacon, melyek a kisebb boltokban is hozzáférhetők, ezek közül néhánynál érdemes megnézni, hogyan is használhatók.
 • Domestos:
  A Domestos évtizedek óta elérhető a legkisebb boltokban is, fertőtlenítő hatása mellett a kezdődő vagy könnyebb dugulások feloldására is használható. Nátrium-hidroxid és nátrium-hipoklorit tartalma miatt maró hatású, ezért óvatosan kell vele bánni.

  A felhasználásakor a lefolyóba kell nyomni egy adaggal a flakonjából, majd egy fél-egy órát várni. Ezután forró vízzel le lehet mosni a vegyszer maradékát a lefolyóba, ha szükséges, az eljárás többször is megismételhető.
 • Mr. Muscle:
  Ezt a terméket nagyon sokat reklámozták a tévében, ezért Magyarországon széles körben ismert. Igen hatékony duguláselhárító szer, a sűrűsége miatt akkor is használható, ha már a víz megállt a lefolyó felett.

  A flakonján leírt módon egy adag csatornatisztító szert kell a dugulásra adagolni, majd megvárni a várakozási időt. Jó eséllyel a felgyűlt víz lassan elszivárog a lefolyóba, ahogy a Mr. Muscle kifejti a hatását, és feloldja a dugulást. Szükség esetén az eljárást meg lehet ismételni.
 • Tiret:
  A Tiret is egy jól ismert lefolyótisztító termék, és gél sűrűsége miatt szintén akkor is bevethető, ha már áll a víz a mosogatóban vagy a kádban. Elég a flakonján feltüntetett mennyiséget a dugulásra önteni, majd a megadott várakozási idő után átmosni a csöveket forró vízzel.

  A Tiretnél is az lehet az első jel a dugulás oldódására, amikor a felgyűlt víz lassan elkezd leszivárogni a csatornába, ahogy a torlasz elemeire esik.
Mindhárom termék kisebb-nagyobb módon roncsolja az emberi szöveteket is, ezért kizárólag a rajtuk feltüntetett módon használhatók fel, a kötelező biztonsági intézkedések betartásával!

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »