wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Csatornalégy a fürdőszobában – hogyan szabaduljunk meg tőle?


Az egyik leginkább idegesítő bogár a fürdőszobában a csatornalégy, melytől nagyon nehéz megszabadulni, és állandóan körülöttünk repkedve, eléggé zavaró. Komolyabb problémát okoznak az általa lerakott petékből kikelő kukacok, hiszen senki nem használ szívesen olyan vizes helyiséget, ahol ezek tekeregnek, a miattuk kialakuló dugulásokról már nem is beszélve.

Ebben a cikkben megismerhetjük, miért jelennek meg a csatornalegyek, és hogyan lehet megszabadulni tőlük.

Hogyan néz ki egy csatornalégy és miért jelenik meg a fürdőszobában?

csatornalégy Ha a fürdőben, apró, kb. fél centiméteres repkedő legyeket látunk, akkor azok jó eséllyel csatornalegyek. A testük úgy néz ki, mintha apró szőrszálacskák borítanák, és nagyon lassan mozognak. Jól megkülönböztethetők a muslincáktól, legyektől, szúnyogoktól.

A csatornalégy fertőzöttség másik gyakori jele, hogy a zuhanytálca sarkaiban, réseiben vagy a kád környékén apró, fekete és vékony férgeket látni. Ezek a petékből kelnek ki, és hamarosan legyekké alakulnak. A csatornalégy teljes életciklusa nem hosszabb 30 napnál, de mivel sok petét rak le, ezért gyorsan eszkalálódhat a helyzet.

Valójában a csatornalégy nem csak a fürdőszobában bukkanhat fel, hanem minden olyan terület ideális neki, ahol pangó víz található. Ilyen lehet a mosógép alatti terület vagy bármilyen vizes sarok is.

A csatornalegyek alapvetően a csatornában élnek, és annak faláról eszik le a szerves anyagokat. Emiatt akár hasznosnak is lehet tekinteni a működésüket, a gond akkor van, amikor túlszaporodnak, és a csatornából kijutva a fürdőszobában tobzódnak. Ráadásul, egyfajta nyálkás anyagot is termelnek, mely a kukacokkal együtt akár dugulást is okozhat a csövekben.

Hogyan lehet megszabadulni a csatornalégytől?

A csatornalégy kiirtása viszonylag egyszerű, a gondot az okozza, hogy a csatornarendszerben élve nehéz hozzáférni. Társasházaknál szinte állandó problémát jelent, mert nehéz tökéletes munkát végezni, ha mindig van egy kis lefolyószakasz, lakás, csőrész, ahol túlélhet, és újra elszaporodhat.

A repkedő legyeket könnyű levadászni, mivel gyakorlatilag képtelenek elmenekülni. A lefolyókat le is lehet ragasztani ragasztószalaggal, így elzárható az útjuk a külvilágra. Ez a módszer arra is használható, hogy azonosítsuk a szaporodó helyeiket, ha a szalagot eltávolítva azon csatornalegyek láthatók, akkor azon a részen megpróbáltak előbújni a mélyből.

A végleges megoldást azonban az jelenti, ha elpusztítjuk a már kikelt bogarakat, és gondoskodunk az utánpótlásuk megszüntetéséről is. A csatornarendszert minden esetben át kell mosni, melyhez otthon található kemikáliák, és bolti termékek is felhasználhatók. A hipó azonnal megöli a legyeket és a lárvákat is, ez tökéletes szer arra, hogy áttakarítsuk vele a zuhanytálcát vagy a kád környékét. Nem csak megöli az állatkákat, hanem fertőtleníti és ragyogóan tisztává is teszi a területet.

Kaphatók kifejezetten olyan szerek is, melyeket a csatornába lehet önteni. Ezeknél fontos, hogy minden esetben betartsuk a használati útmutatót, és a megadott mennyiségben, hígításban és gyakorisággal végezzük el a fertőtlenítést. Egyes szerek agresszívek, és akár a csövek károsodását is okozhatják nem megfelelő hígításban.

mocskos wc csatornalegyek Léteznek bio csatornatisztító szerek is, melyek természetes enzimekkel, citrusok savaival és hasonló anyagokkal végzik el a tisztítást. Ezek nem károsítják a csöveket és környezetbarát megoldásnak számítanak, az áruk pedig rendszerint nem haladja meg a kemikáliák árazását.

Amint a fertőtlenítés készen van, gondoskodni kell a szaporodóhelyek felszámolásáról is. Ehhez szükség lehet a csatorna csöveinek megpucolására, ahol kefékkel vagy másféle gépekkel a falakat is meg kell tisztítani, hiszen ezekben a lepedékekben találhatók meg a csatornalegyek petéi, illetve táplálékai.

A fürdőszobában, vizes helyiségekben található pangó vizek megszüntetéséről is gondoskodnunk kell. Ha zuhanyozás után megáll a víz a tálcában vagy a kád szélén, azokat szárazra kell törölni legalább addig, míg meggyőződünk arról, hogy a csatornalegyek kiirtása sikerült. Főleg társasházaknál nem szabad azonban azon meglepődni, ha a legyek rendszeresen visszatérnek, és mindig foglalkozni kell velük.

A csatornalégy kiirtásához érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki segíteni tud a csövek kitisztításában és a szaporodó helyek megszüntetésében. Ez a munkafolyamat nagyon fontos, hiszen, ha ezt nem végezzük vagy végeztetjük el, akkor a hipó vagy más csatornatisztító szer lefolyóba öntésével csupán mindig a kikelt generációt tudjuk elpusztítani. Az újonnan kikelő csatornalegyek és kukackáik pedig folyamatosan visszatérnek majd.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »