wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Duguláselhárítás Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)


A duguláselhárítás témakörében rendkívül sok kérdés szokott felmerülni, hiszen ez egy igencsak szerteágazó témakör. Mivel komoly problémákat is szokott okozni, ezért mindig sok embert érdekel, akik a válaszra várva az internethez fordulnak. Ebből a cikkből a 10 legtöbbször használt kérdést és a hozzájuk tartozó választ ismerhetjük meg.

1. Hogyan kell használni a WC pumpát?

A WC pumpa használata egyszerű, a vákuum erejét használja fel a kialakult dugulás megszüntetésére. A pumpa igénybe vehető lenne más lefolyóknál is, például a konyhai mosogatónál, de higiéniai okok miatt célszerű oda inkább egy másik darabot beszerezni.

A WC pumpát a nyélnél határozottan tartva, a toalett lefolyójába kell helyezni. Ekkor pár pumpáló mozdulatot kell végezni, hogy vákuumot képezzünk, majd egy határozott felfelé irányú rántással próbáljuk meg kimozdítani a torlaszt. Ha nem sikerül, többször is próbálkozhatunk.

Fontos tudni, hogy a WC pumpa előtt mindig fel kell deríteni a hiba okát, amennyiben ez lehetséges. Ha például a WC illatosító vagy más kemény tárgy csúszott le a toalettbe, azt nem szabad pumpálni, mert átnyomhatjuk a fali vezetékrészbe, és akár bontást is igényelhet.

2. Mikor szabad szakembert hívni a duguláselhárítás elvégzésére?

Az interneten sokszor felmerülő kérdés, hogy mikor szabad szakembert hívni a duguláselhárítás elvégzésére, és mi az a feladat, amikor felesleges. Erre a legjobb válasz az, hogy mindenki maga érzi, mennyire ért a dugulásokkal kapcsolatos feladatokhoz, és milyen eszközökkel, gépekkel rendelkezik.

A duguláselhárítási szakemberek tudják, hogy minden megrendelő más és más, és garantáltan nem fognak leszidni senkit, akármilyen mértékű duguláshoz kérik a segítségüket. Ők ebből élnek, így azt is megoldják, ha a fürdőkád nem folyik le az összegyűlt hajszálaktól, és azt is, amikor valamilyen szemcsés anyag belekötött a csatornarendszerbe.

3. Miért nem folyik le a WC?

A WC lassú lefolyása kezdődő elzáródásra vagy valamilyen, lefolyóba szorult tárgyra utalhat. Érdemes utána járni az okoknak, hiszen a végleges eldugulása után sokkal nagyobb kellemetlenségekkel lehet szembesülni.

Az évek során vízkő rakódhat le a toalettben, mely beszűkíti a csövek átmérőjét. A víztakarékos, modern vécék miatt akadályok alakulhatnak ki a rendszerben, ezeken néha egy-egy vödör víz leöntésével lehet segíteni. Azt pedig el kell kerülni, hogy olyan nem oda való dolgokat, mint például az ételmaradék vagy a kisállatok alomja, beleöntsünk.

4. Használható a trisó a duguláselhárításra?

A trisó egy olcsó és könnyen beszerezhető szer, mely évtizedek óta a háziasszonyok egyik eszköze a duguláselhárítás során. Valójában erősen zsíroldó hatású, így 1-2 evőkanálnyit a lefolyóba öntve és egy kis vízzel meglocsolva, áttörhető a kialakult zsíros dugulás.

Vigyázni kell vele azonban, hogy mindig vízzel együtt használjuk, különben eltömheti a lefolyót. Ráadásul, a hatása a mai, boltban kapható duguláselhárító szerekhez képes gyenge, mivel azok roncsolják a szerves anyagokat, így sokkal többféle blokádot át tudnak törni.

5. Hogyan tudható meg, merre megy a csatornahálózat a lakásban?

A csatorna nyomvonalának meghatározásában rendszerint a duguláselhárító szakemberek is segíteni tudnak. Első körben megnézik, milyen anyagból készültek a csövek. Ha fémből, akkor egy detektorral könnyen érzékelhető a nyomvonaluk. Ha műanyagból vagy más anyagból, akkor szükség lesz egy jeladóra, amit végig vezetnek a csőben, majd az épület padlóján folyamatosan bemérik ennek a jelét.

6. Mivel lehet feloldani a mosogató csöveiben lerakódott zsírt?

A legkönnyebb megoldás, ha rendszeresen nagyon forró vizet öntünk le a mosogató lefolyóján. A csapból kifolyó víz általában nem elég meleg, ezért szükség lehet a tűzhely segítségére is.

Ezen kívül felhasználhatók az olyan házi praktikák, mint a szódabikarbóna és az ecet együttese, ilyenkor egy kis adag szódabikarbónát kell a lefolyóba szórni, és ráönteni az ecetet. A képződő hab lemossa a lerakódásokat, és zsírtalanít is.

Természetesen a boltban kapható lefolyótisztítószerek is nagyon jól használhatók a célra, de mindig be kell tartani a használati utasításukat.

7. Fizeti a biztosító a duguláselhárítás költségeit?

Az mindig az adott biztosítás feltételeitől függ, hogy mire terjed ki a biztosítási védelem. Léteznek olyan szolgáltatások, melyek bizonyos értékhatárig fedezik a szakember munkáját. Más biztosítási termékek csak a dugulás miatt bekövetkező károk egy részére vagy egészére nyújtanak fedezetet. Mindig érdemes elolvasni, hogy mit tartalmaz a saját biztosításunk, és szükség esetén kiegészítő védelmet kötni.

8. Csinálhatok bajt, ha nem értek a duguláselhárításhoz?

Számos dugulástípusnál még komolyabb elzáródást okozhatunk, ha nem hozzáértőként fogunk neki a feladatoknak. Az interneten is ajánlott eszközök ráadásul egyes esetekben nem használhatók, és ha ezt nem tudjuk, akkor akár strukturális sérülést is okozhatunk a rendszerben. Ennek vége pedig repedés, törés vagy beázás lehet, a többszörösére növelve a költségeket.

Amennyibe nem értünk egy megadott dugulástípus elhárításához, mindenképpen érdemes szakembert hívni.

9. Hogyan előzhető meg a zuhany eldugulása?

A zuhanytálca lefolyójába rendeltetésszerű használat során főleg haj- és szőrszálak, illetve kozmetikumok kerülhetnek. Ezek egy idő után összeállhatnak a csövekben és dugulás okozhatnak. Ennek megelőzésére érdemes rendszeresen otthon is fellelhető szerekkel vagy boltban vásárolható, profi duguláselhárító szerekkel karbantartást végezni.

A lefolyóba tett szűrő is jól használható arra, hogy megfogja a haj- és szőrszálakat.

10. Hogyan kell szétszerelni a kád lefolyóját?

Ha nem értünk hozzá, akkor nem szabad szétszerelni a kád vagy a zuhanytálca lefolyóját. Ezek alatt ugyanis szifon vagy egy bűzzáró cső található, mely széteshet, megrepedhet. Mindkét esetben általában meg kell bontani a kádat, tálcát, hogy hozzá lehessen férni a dolgokhoz, és rendesen össze lehessen szerelni őket.

Amennyiben a bolti lefolyótisztítók nem működnek ezeken a helyeken, inkább hívjunk minden esetben szakembert a duguláselhárítás elvégzésére!

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »