wc duguláselhárítás kád duguláselhárítás mosogató duguláselhárítás zuhanytálca duguláselhárítás zsírfogó tisztítása lefolyócső kamerás vizsgálata
Duguláselhárítás Budapesten azonnal - gyorsszolgálat - 024 - garancia! 06 (30) 882 - 3000 Non-Stop

Miért jön büdös szag a lefolyóból? Mi a megoldás?


szag A csatornaszagot mindenki ismeri, és egyáltalán nem mondható kellemesnek. Még nagyobb a baj, ha állandó jelleggel jelentkezik az otthonunkban. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint utána járni a bűz okának, és a megfelelő módon orvosolni. Ebben a cikkben megismerhetjük, milyen okai lehetnek a lakásban terjengő csatornaszagnak, és hogyan szüntethető meg.

A lefolyóból jövő bűz forrásai

Ha egy lefolyó bűzös, annak általában egy jól meghatározható oka lehet. Amint megtaláltuk, melyik lefolyóról van szó, akkor már gondoskodhatunk is a probléma megoldásáról:
  • 1. Kézmosó: A kézmosóba főleg szappanmaradékok, illetve haj- és szőrszálak kerülnek. Amennyiben ételmaradékot vagy kisállatokhoz kötődő almot és más dolgokat is belemosunk, azok még könnyebben gondot okozhatnak. A kézmosónál általában a szifonban állhatnak össze ezek az anyagok, és a bomlásuk során bűz szabadulhat fel. A megoldás a szifon kitisztítása, melyhez lefolyótisztító szereket is igénybe vehetünk, illetve szétszerelhetjük a szifont és kifertőtleníthetjük.
  • 2. Mosogatógép: Ez esetben a bűz forrása szinte minden esetben a felgyűlt ételmaradék, melyet a nem előöblögetett edényekről, tányérokról mos le a gép. A megoldás ilyenkor a karbantartás, amit amúgy is rendszeresen meg kell tennünk, hogy ne legyen dugulás a vége. Hetente legalább egyszer magas hőfokon kell hosszú programot futtatnunk, a mosogatógép kikapcsolása után pedig a szűrőket is ki lehet szerelni, majd kifertőtleníteni.
  • 3. WC: A toalettből származó bűz forrása lehet a lefolyójában lerakódott vízkő vagy húgykő, melyeket megfelelő szerek felhasználásával próbálhatunk meg kezelni. Ha ez nem sikerül, akkor érdemes szerelőt hívni, mert a kövesedés már jóval makacsabb, és dugulást lehet belőle. Amennyiben a WC környéke büdös (vizeletszagú), ott valószínűleg elöregedett tömítés vagy szétcsúszó elemek vannak a háttérben. A cseréjük vagy szerelésük viszonylag könnyű, de ha nem értünk hozzá, akkor szerelő kell hozzá.
  • 4. Mosógép: A mosógép szűrőit néhány havonta meg kell tisztítani, erről részletesen ír a használati útmutatója. Egy idő után a mosópor- vagy öblítő adagoló is elkoszolódhat, melyen a forró vizes átmosás segíthet. A mosógépből származó bűz kórokozók elszaporodását jelezheti, ami ráadásul a mosás után a ruhát is büdössé teheti. Ilyenkor gyakran tejszínű lerakódások is megjelennek a dobon és a gép belsején. Ha ezt tapasztaljuk, akkor szórófejes flakonba tett ecettel és kis méretű kefével le kell sikálni minden elérhető felületet, majd forró vizes programmal átmosni a gépet. Az ecet nem csak fertőtlenít, de oldja a vízkövet és minden lerakódást. Barkácsboltokban kapható a gépbe tehető fertőtlenítő tabletta, ami a több éve nem használt, büdössé vált mosógépeket is megfelelően kifertőtleníti egy forró vizes programmal.
  • 5. Zuhanytálca vagy kád: Itt is a lefolyó belsejében vagy a szifonban összegyűlt haj- és szőrszálak, kozmetikumok, tusfürdők és hasonló anyagok okozhatnak problémát. Ha nem a rendeltetésüknek megfelelő használtuk ezeket, akkor a beléjük öntött anyagok is összegyűlhetnek a lefolyóban. A megoldáshoz boltban kapható csatornatisztító szereket vethetünk be, melyek nem csak a kórokozókat, de minden szerves anyagot feloldanak. Ha ezzel nem jutunk dűlőre, akkor szerelőt kell hívni, mert a kád vagy zuhany lefolyóját szétszerelve azok széteshetnek, amit többségében csak bontással lehet helyreállítani.
  • 6. Padlóösszefolyó: Ez a berendezés nagyon gyakran a bűz forrása, mivel legalább a kád és a kézmosó, de sokszor a mosógép is rá van kötve. Emiatt sokféle irányból kap nagyon sokféle szennyeződést. Ha a padlóösszefolyóba öntjük a felmosóvizet vagy más, nem oda való anyagokat, azok is összegyűlhetnek a szifonban. A büdösség megszüntetése azért is fontos, mert dugulás előhírnöke lehet. Az összefolyón lévő rácsot leszedve, kesztyűben ki tudjuk szedni a felgyűjt haj- és szőrszálakat, pamut bolyhokat és más szennyeződéseket. Ezután a rendszert fertőtlenítős forró vízzel átmosva, várhatóan megszűnhet a rossz szag.
  • 7. Mosogató: A konyhai mosogatóban is nagyon könnyen összegyűlhetnek az ételmaradékok és zsíros szennyeződések, melyek egy idő után erjedésnek indulnak. A rendszeres karbantartással megelőzhető a bűz, de ha már kialakult, akkor olyan házi praktikákkal, mint a szódabikarbóna és az ecet vagy a forró víz leöntése, átmosható a rendszer. Ha a probléma nem szűnik meg, ez esetben is lehet a bolti lefolyótisztító szerek használatával, illetve a mosogató alatt található szifon szétszerelésével próbálkozni.

Ha nem működik semmi:

Amennyiben a fentiekben megismert ötletek nem működnek, ott gyanakodni kell arra, hogy más probléma állhat a háttérben. Ezek többségének felderítéséhez és megoldásához duguláselhárítási szakemberre lesz szükség, aki ki tudja nyomozni, hogy mi lehet az állandó bűz oka. Ehhez rendelkezik olyan eszközökkel, mint például a csatornakamera, melyet ledugva felmérhetők az esetleges strukturális meghibásodások. Ezeket akár utólagos szerelési munkálatokkal is lehet orvosolni, ami idő és költség, viszont utána jó időre búcsút mondhatunk az otthonunkban terjengő bűznek.

Kapcsolat »
Olcsó duguláselhárítás áraink Budapesten »